Preston

The Pavilion School Revival

Returning a Victorian education establishment to its former glory 

Located in East Preston, The Pavilion School is a proud Victorian Government School that aims to re-engage young people in education by providing students with individually tailored programs. Having outgrown their sporting pavilion in West Heidelberg, the school moved to their East Preston address in 2010, and now hosts their classes within the walls of a beautiful old building that’s surrounded by a sprawling community garden.

After receiving maintenance funding from the government to upgrade their main school building, The Pavilion School set out to find a partner with the knowledge and expertise to carry out top-quality maintenance work on various areas of their campus.

The Project

The Pavilion School needed repainting work performed on the interior and exterior of their main school building. Particular areas of concerns were graffiti markings within the building, which had to be treated with extra attention to detail, care and consideration.

Driven by their need to achieve the maximum outcome on a minimum budget, The Pavilion School engaged our team at Avello to plan a cost-effective approach to the work at hand. We collaborated with faculty members to keep our painting plan as price-conscious as possible, allowing us to deliver all maintenance work required within budget while achieving the outcomes the school desired.

Challenges to maintaining older buildings

The preservation and maintenance of older buildings carries its own set of challenges. One of the difficulties of repainting The Pavilion School was obtaining the right materials for the specific surfaces that needed attention, ensuring that we were making choices that would stand the test of time.

For the exterior of the main school building, we worked with water based acrylic paint to increase the longevity of the coatings. For the interior, a range of acrylic paints were applied including anti-graffiti coatings on the stairwells. This special treatment will allow the school to wash off graffiti when required, in turn reducing the need for continual repainting and saving the school money on maintenance over time.

Internal and external repaint of The Pavilion School in Preston

Avello’s bespoke solution

For The Pavilion School, we understood that there were a few non-negotiables when it came to the project brief. Work had to be completed on time, to budget, and in a way that honoured the architectural integrity of the school building and its surroundings, space that is shared by staff, students and the local community.

As such, we tailored a price-conscious approach and strictly project managed our timeline to ensure we delivered on all desired outcomes.

  1. We delivered all work within a strict 6 week period to ensure painting was completed during the school holidays.
  2. We kept to the budget agreed upon with The Pavilion School by adopting cost management techniques to deliver a cost-effective, quality outcome.
  3. We honoured the integrity of the existing structure

The outcome

As a result of the meticulous planning and expert project management performed by the team at Avello, The Pavilion School was revived to its former glory on time and within budget. The shared vision for the project was to ensure the school’s run down interior and exterior substrates were repaired, cleaned and revitalised to allow for a far more inspiring learning atmosphere. In collaboration with faculty staff, Avello delivered.